tiistai 2. syyskuuta 2014

Sienimetsässä


Viikonloppuna oltiin sienestämässä ja saatiin saaliiksi jos jonkinmoista tattia ja rouskua. Osa kuivattiin ja osa pakastettiin, mutta rouskuista tehtiin samantien herkullista sienisalaattia ja -piirakkaa. Tunnistattekos allaolevat sienet? Me saatiin pitkän pähkäilyn jälkeen melko varmasti kaikille nimi ;)

Perunaohukaiset rouskusalaatin kera

Sienionni-kirjasta

Salaatti
2 dl kermaviiliä tai smetanaa (käytin turkkilaista jogurttia)
2 dl keitettyjä haapa-, kangas ja karvarouskuja pieninä paloina
1 rkl voita
reilusti hiutalesuolaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 kiinteä, puolihapan omena
puolikas hienonnettu sipuli

Perunaohukaiset
2 munaa
5-6 raakaa kuorittua perunaa
suolaa maun mukaan
valkopippuria myllystä
2 rkl voita

1. Kaada kermaviili suodattimeen tai siivilään asetettuun  suodatinpussiin ja valuta kaksi tuntia jääkaapissa. (Jätin tämän vaiheen väliin…) 

2. Paista sienet voissa keskilämmöllä kunnes ne saavat jonkin verran paistopintaa. Sekoita silloin tällöin. Ota paistinpannu levyltä ja anna sienten jäähtyä.

3. Sekoita paistetut sienet kulhossa suolan, tillin ja valutetun kermaviilin kanssa.

4. Poista omenasta siemenkota ja pilko se pieniksi paloiksi. Kuoren voi jättää paikoilleen, mutta minä kuorin omenat. Sekoita omenapalat ja hienonnettu sipuli sieniseokseen. Anna mielellään vetäytyä hetken jääkaapissa.

5. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Raasta perunat karkeaksi raasteeksi ja sekoita munien kanssa taikinaksi. (Meillä oli kovin vetistä kesäperunaa, joten ne olisi kannattanut valuttaa etukäteen…) Mausta suolalla ja pippurilla.

6. Paista taikinasta neljä ohutta perunaohukaista kuumalla paistinpannulla niin, että niistä tulee rapeita molemmin puolin. Tarjoile sieniseoksen kera.


Kangasrousku-juustopiiras

Resepti saatu sienikurssilta

Pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
1/2 dl vettä

Täyte
1-2 sipulia
1 rkl öljyä
3-4 dl kangasrouskuja
1 dl sinihomejuustomuruja
2 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
1 prk kermaviiliä
1 dl maitoa tai kermaa
3 munaa
1/2 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
2 valkosipulikynttä

1. Sekoita notkeaan rasvaan juustoraaste, jauhot ja viimeiseksi vesi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

2. Hienonna sipulit ja hauduta ne paloiteltujen sienien kanssa pehmeiksi pannussa. Sekoita juustot, kermaviili, maito, munat, mausteet ja sieni-sipulisilppu keskenään ja kaada puolikypsälle piiraspohjalle. Jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti